Heidi Bakar

Heidi Bakar

torsdag 27 juni 2013

Dags att tänka på refrängen...

Är gyllene tiders senaste platta. Har ni hört de nya låtarna?De är såååå bra!!! Annars är jag alltid skeptisk när någon så stor grupp ska göra come back, men de har verkligen lyckats! Älskar d nya låtarna B-)

♪ det blir aldrig som man tänkt sig... La la la♪

♪ har du tur får du se henne Le♪♪

Ska bli så häftigt att gå på deras konsert i juli!!! Längtar..

Så lyssna på senaste plattan och ge den en chans★

Natti✦

Grov Filmjölkslimpa m. äppelmos

Hallå! Två dagar kvar innan semester.. Hoppas vi får lite sol och varmt :P Ja har varit så sugen på filmjölksbröd. <Så gott! Detta rör du ihop snabbt och bakar direkt utan jäsning!

3 dl fint rågmjöl
3 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl
4 tsk bikarbonat
0,5 dl solrosfrö
0,5 msk brödkrydda
0,5 dl mörk sirap
1 rågad msk äppelmos
3dl filmjölk
1 dl vatten

Sätt ugnen på 175grader.
Blanda ihop de torra ingredienserna först.
Sen sirap, filmjölk, äppelmos o vatten.
(ta vattnet sist, behövs bara om de blir torrt)
Häll upp smeten i en brödform. Direkt in i ugnen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
Låt kallna inlindad i en handduk.


onsdag 26 juni 2013

Äppelpaj & längtan efter sol

Go´kväll! Mår ni bra? Herregud vad det har regnat och regnat idag... Nu skjuter charterpriserna i höjden..*suck* Är såååå sugen på att resa iväg en vecka. Vi hade de så härligt på Rhodos förra året..Men nu blir det lite panik i stugorna när vädret är dåligt så det lär inte bli några fyndpriser på resor.!!

Ja vi kan väl pigga upp med en ljuvlig äppelpaj istället *ler* Så gott och enkelt. Jag gör alltid extra deg. det är ju godast=) Jag gillar inte när degen är för söt, kan lätt bli för sött. 

150g smör
3 msk strösocker
3 dl vetemjöl

Nyp ihop ingredienserna till en smuldeg. Arbetas inte!

1 kg äpple, syrliga
farinsocker
smör
kanel

Sätt ugnen på 200 grader-
Låt degen vila i kylen medan du gör i ordning äpplena.
Skala och klyfta äpple och hetta upp en stekpanna.
Lägg i ca 20g smör, ett par matskedar farinsocker och lite kanel.
Rör i äpplena och sänk värmen lite.
Stek dem ca 5 min och rör ofta om.

Ta fram en pajform och häll i äpplena och skrapa i den goda karamellsåsen.
Smula över degen och skjuts in i ugnen- ca 30min.
Servera med mycket, kall vaniljsås.. Ååå så gott!!!!!!!
Blev vår middag i söndags.. Inte dumt alls.


tisdag 25 juni 2013

Bra bok!!

Läste ut en av mina nya pocket idag!! Riktigt bra. Mycket känslor, kärlek och brustna hjärtan.
En debutroman av Pernilla Alm.
Gillar du Denise Rudbergs böcker tror jag du gillar den här:-)

Försvinnande goda chokladbiscotti med mörk&ljuschoklad

Dessa små kakor är väldigt bra till picknick-korgen. Mycket chokladsmak och en uppskattad "gå-bort-present". 
Kul och uppskattat med egna små presenter.
Här tog jag limoncello, kola och biscotti. Inslaget i cellofan!!

30-40st
1,5dl strösocker
1 ägg
drygt 2 dl vetemjöl
2msk kakao
0,5 tsk bakpulver
50 g mörk choklad, hackad
50 g mjölkchoklad, hackad

Sätt ugnen på 175grader.
Vispa socker och ägg poröst.
Vänd i resten av ingredienserna. Ta upp degen på bordet och arbeta den med händerna ca 1 minut. Mjöla också! Rulla ut till 2 längder och lägg dem på plåt med bakpapper.
Grädda i 20-25min. De ska kännas fasta när du tar ut dem.
Sänk värmen till 150grader.

Skiva rullarna i sneda bitar, smidigt med en degskrapa. Och vänd upp dem med snittytan upp på plåten.
Låt de torka i ugnen ca 35 min. Vänd dem gärna efter halva tiden.
Ta ut dem när de känns som skorpor. Förvaras i lufttät burk.

sommartårta med maräng och jordgubbar!!

Hej på er!! Jag har haft en liten bloggpaus.. Har inte haft någon lust och har varit lite nere några dagar nu men idag känns det lite bättre.. Funderade på att sluta med bloggen men jag tycker ändå det är kul att dela med mig av mina recept och bakverk så den får hänga med ett tag till *ler*

Hoppas midsommarhelgen var bra? Vi hade så tur med vädret och hade uppehåll och jättevarmt under midsommardansen och sedan väldigt mycket regn på eftermiddagen men det gjorde inte så mycket!!
Jag har börjat gilla sill mer och mer nu, riktigt gott ju =) Något man måste lära sig att tycka om tror jag :P

Jag bakade en jordgubbstårta (såklart man ska ha till midsommar) med marängbottnar. I hade jag lite nutella och banan så det blev som en liten överraskning när man åt. Den blev väldigt uppskattat och när man säger att den inte går att spara eftersom det var glass i så försvann hela tårtan. Så roligt =)

Väldigt lätt och snabb tårta som du kan förbereda innan och även ta med om ni är bortbjudna. Jag tog med fyllningen och la ihop den precis vid servering, annars smälter marängen om den får stå för länge..

Marängbottnar:
2 stora

6 äggvitor
3 dl strösocker

sätt ugnen på 120grader
vispa upp äggvitan. Viktigt med en torr och ren bunke.
Tillsätt sockret lite i taget under vispning.
När marängen är fast och blank är den klar.
Bred ut till två bottnar. Ta två plåt.
Sätt in i ugnen i ca 2 timmar.
Byt plats på dem efter halva tiden.
Bäst att dra loss bakplåtspappret direkt när de kommer ur ugnen eller lägga dem en stund i frysen så lossnar pappret lätt.
Förvaras torrt. Svårt nu på sommaren men tänk på att inte lägg något över dem eftersom det är risk att det klibbar fast då om marängen blir lite fuktig!

Fyllning:
0,5 burk nutella
2 skivade bananer
vaniljglass

topping:
5 dl vispgrädde
2 liter jordgubbar
maltesers(chokladgodis)

Lägg ena botten på ett fat. Bred ut nutella, fördela banan över. Lägg glasskivor på.
Lägg över andra botten. Bred ut vispad grädde. toppa med jordgubbar och choklad!
Mums! Du kommer göra succé ;0)

Jag har bakat väldigt mycket sista veckan... som alltid *hehe SÅ har många bra recept på lager.
Ha en fin dag. Jag ska forsätta med pluggandet. 

torsdag 20 juni 2013

Förberedelser...

Visst är det mysigt såhär kvällen innan något speciellt.. Midsommarafton imorgon, Wiii va härligt :-)
Förhoppningsvis har lugnet lagt sej och du har handlat mat och dricka!!
Jag gjorde lite förberedelser nu ikväll. Tycker det är avkopplande och lite mysigt och plocka lite i köket... Rensat jordgubbar, gjort marängbottnar, gjort "gå bort present", packat lite kläder och annat som är bra att ha!!

Önskar dig en riktigt bra midsommarhelg med trevligt sällskap, god mat och förhoppningsvis även lite sol✹

onsdag 19 juni 2013

Film tips

Ja idag är det lite grått ute så vad passar bättre än ett film tips. Såg "Ego" häromdagen. Vilken bra film!!!!!!!!

Handlar om en kille som lever för sitt utseende och hänger på Stureplans inneställen. Han drömmer om att slå i genom som artist. En dag blir han blind pga en hjärnblödning. Han får en assistent, en ung tjej som är hans raka motsats till sättet.

Väldigt rolig och mysig film. Ska absolut se den igen om ett tag.

Ja blir ofta väldigt berörd av filmer och böcker. Kan gå och tänka och fundera på dem ett bra tag efteråt. Även om ja vet att de är påhitt så blir det ändå lite verkligt för mig!
Därför jag inte klarade att se "flickan som lekte med elden". Blev så illa berörd av den.

Ha nu en skön dag.

tisdag 18 juni 2013

Mjölkchokladkaka med nougat


Go´kväll. Allt väl i sommarvärmen? Aaa underbart ju. Bara att njuta.
Är de stress inför midsommar? Ja tycker det är en mysig dag. Inte så stora krav. Trevligt sällskap kommer man långt med =)

Bakade en chokladkaka förra veckan med ett nougattäcke på. Mums! Lätt och snabb att göra och perfekt att ha i frysen till oväntade fikagäster :P


200 g smör
200g mjölkchoklad
1,5 dl strösocker
1 dl farinsocker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
100 g nougat
50 g hyvlad mandel

Smält smöret och ta bort kastrullen från plattan. Hacka chokladen och rör ner den i det smälta smöret och rör tills den har smält. Sätt ugnen på 200grader.
Tryck fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant. 24cm i diameter.
Rör i socker, (strö-, farin- och vanilj) och ett ägg i taget. Blanda sist i mjölet.
Häll upp smeten i formen och grädda 15-20min. Den ska vara lite kladdig.
Rosta under tiden mandeln i en torr panna.
Ta ut kakan och hyvla eller skär nougaten runt och lägg ut bitar över kakan. Då smälter den och sen jämnar du bara ut den och strör över mandel.
Låt den stelna i kylen innan du skär den i bitar eller serverar den.
Gott med en klick vispgrädde !


Belle tyckte det var så roligt att få leka på stranden igår.

måndag 17 juni 2013

Kryssningen på Cinderella

Ja vilken fantastiskt rolig, avkopplande, mysig helg vi hade, så skönt med lite miljöombyte och få lite tid tillsammans.
Jag låter bilderna "tala för sig själva" *blink

(de blir mycket matbilder eftersom det är ett av mina intressen.. hehe..)

 Vår lilla hytt..
 Det kalla på buffén är lätt det godaste, tyckte vi båda. Finns olika lax, sill, räkor, mängder av ostar, korv, sallad mm.. Känns som det är de som de lägger ner mest tid på i köket också.

 Vinet var riktigt kasst men utsikten var betydligt bättre =)
 Varmrättsbordet består av köttbullar, prinskorv, potatisgratäng, jansons, bearnaisesås, lax, crepes och lite annat..
 Efterrättsbordet är fantastiskt. Synd jag missade att ta en bild för det ser så gott ut när det är uppdukat med mängder av färska jordgubbar och olika små mumsbitar.
Chokladmousse, hjortronpannacotta, macarons, glass och en underbar jordgubbssorbet.

 Här har jag fått ett skrattanfall för vi hade stopp i vår toalett.. Zebban skullr ringa receptionen och tala om detta men han sa:
-Hej jag ringer från hytten här och vi har stopp i vår telefon..
Jag trodde jag dog, skrattar nu när ja skriver också!
 Många goda drinkar blev det.. Här lite Mojitos. 
Blev även ett glas champagne för mig. Det var jättegott, jag brukar inte gilla champagne men blev positivt överraskad.

 Slank ner ett väldigt dyrt glas rött också.. Z retar mig ännu..
 Frukostbuffé dag 2..

God bakad potatis med kycklingröra och skagen.. Dock väldigt otrevlig serveringspersonal.. tyvärr.

Ja mycket dricka och mat blev det men det är väl en stor del i semestern eller hur? :D 

Några tips till Midsommartårta!!

Ja snart midsommar. Härligt! Kan inte förstå att tiden går så snabbt. Vad passar väl bättre då en några recept på olika tårtor till midsommarafton. Det finns ju sååååå många olika varianter och jag brukar ofta göra olika för jag gillar och testa nytt medan någon alltid vill ha samma!

Förr året blev det den här marängtårtan med lemoncurd.

Lite roligt när man kan gå tillbaka och läsa gamla blogginlägg. :P

Så varsågoda och frestas av dessa läckra tårtor...

 tårtan räcker till ca 12 personer
Botten:
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen
Fyllning:
5 gelatinblad
1/2 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna. Passa på att ta av ytterkanten på formen och diska den så det inte blir ströbröd på fyllningen. Sätt sedan tillbaka den run kakan.
Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Mixa 1/2 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet.
Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp (gärna över natten). Toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar.

Mandelbotten med citronkräm och smak av fläder
300 g mandelmassa
1 ägg
2 äggvitor
1 1/2 dl lemon curd, antingen färdigköpt eller en hemmasvängd
1 liter jordgubbar
1. Riv mandelmassan grovt. Blanda i av ägg och äggvitor. Smörj en form med löstagbar kant och häll smeten däri.
2. Grädda i nedre delen av ugnen 20 – 25 minuter i 175°C. Låt svalna.
3. Lätt botten på ett fint fat och bred på av citronkrämen. Garnera med halverade jordgubbar.
4. Servera med grädde, glass eller lite creme fraiche .
Hemmasvängd citronkräm:
2 citroner, gärna ekologiska
2 msk flädersaft, om man så önskar
2 äggulor
1 ägg
2 dl socker
100 g smör
1. Tvätta citronerna, riv skalet fint och pressa ur juicen.
2. Vispa äggulor och ägget med sockret i några minuter i en skål.
3. Ställ skålen i ett vattenbad på spisen och rör varsamt till krämen tjocknar.
4. Dela 100 g smör i bitar och klicka ner dem under omrörning så de smälter.
5. Låt svalna och ställ in i kylen.




Ingredienser

Koladröm med daimgrädde och jordgubbar


Så här gör du

Ingredienser

  • 1 burk sötad kondenserad mjölk (à ca 400 g)
  • 150 g smör
  • 300 g digestivekex
  • 1 l jordgubbar
  • 1 1/2 dubbeldaim (à 56 g)
  • 3 dl vispgrädde

ngredienser

Så här gör du















































Ingredienser

    Browniebotten

    • 120 g mörk choklad
    • 100 g smör
    • 2 1/2 dl socker
    • 2 ägg
    • 1 1/2 msk vaniljsocker
    • 1 krm salt
    • 1 1/2 dl vetemjöl
    • smör till formen
    • vispad grädde till garnering
    • färska hallon till garnering

    Hallonmousse

    • 1 paket frysta, tinade hallon (à 250 g)
    • 1 dl gelésocker multi
    • 2 tsk vaniljsocker
    • 3 dl vispgrädde

    1. Browniebotten: Sätt ugnen på 175°C.
    2. Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta från värmen. Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet.
    3. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar). Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.
    4. Hallonmousse: Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen. Rör ner vaniljsockret.
    5. Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i hallongelén/purén då den har börjat stelna något (den ska fortfarande vara lite rinnig).
    6. Bred hallonmoussen över browniebottnen (låt formens kant sitta kvar). Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.
    7. Vid servering: Lossa tårtan ur formen, dra ev av bakplåtspapperet och lägg tårtan på ett fat. Garnera med spritsad grädde och färska hallon.
    Kolakräm: Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till. Låt småkoka ca 2 1/2 timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efter hand.
    1. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt och öppna därefter burken. Den kondenserade mjölken har nu blivit till en kolakräm.
    2. Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie.
    3. Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.
    4. Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset.
    5. Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
    6. Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.
    Och det måste ju inte alltid vara jodrgubbar... Hallon är ju också supergott och somrigt!



    Underbar hallontårta!

    lördag 15 juni 2013

    fredag 14 juni 2013

    Skidbacketårta!!

    Ja mitt i sommaren!! Fick en beställning på en tårta till studenten med tema skidåkning. Så visst då blev det en skidbacke, en skidåkare och lite granar och slalompinnar. Allt i marsipan✪

    Tycker det är så roligt med annorlunda tårtor när jag kan gå och tänka och klura ut hur tårtan ska se ut =)

    Den här är fylld med mosade hallon, chokladgrädde, vaniljkräm och lite naturell grädde. Många lager blev det så jag skulle få lite lut på den!
    Täckt med vit marsipan.

    Grattis alla studenter förresten. Vilken dag ni har och haft!! Jag minns min student så väl och det är en av de roligaste dagar jag haft. Allt var på topp. Sådan glädje och förväntan hos alla och riktig fest stämning i hela stan. Lastbilsflak och utspring. ✿♨★♥

    Varit skolavslutning i Nässjö och säkert på fler ställen idag. Mycket beställningar på jobbet och framförallt mycket jordgubbar. He He. !!! Gjorde grodbakelser, brukar bli en favorit hos barn! Så söta :-P

    Nä nu ska jag fixa lite kvällsfika med första köpet av svenska jordgubbar för i år. Visst är det lite speciellt ;-)
    Mums*

    Önskar dig en bra helg!