Heidi Bakar

Heidi Bakar

tisdag 31 december 2013

Nyårsafton!

Gott nytt år! Är ni laddade för fest eller blir det en myskväll?
Vi var och handlade innan. Blir toast med räkor till förrätt, kött och smördegspotatis till huvudrätt och jordnötstårta med maräng till dessert.

Låter väl smarrigt?
Zebbans kommentar var att bara vi inte behöver hålla på med maten hela dagen..
Ha ha karlar!

Vi var i lekparken nu under förmiddagen men Usch så kallt det blåste. Ska krypa ner under Täcket nu medan Lillan förhoppningsvis sover middag en stund!

Jag önskar dig en trevlig dag!

måndag 30 december 2013

Nyårslöfte

Brukar du ha något nyårslöfte?
Förr var jag så emot det och tyckte det var löjligt men nu känner jag att det mer handlar om att reflektera över året som gått och se framåt.

Jag tycker det känns onödigt att lova en massa men man kan förminska det istället och sätta upp små mål.

Detta är säkert mer för oss "tänkare" men det är vi som gillar sånt här också. Att stanna upp, känna efter, analysera osv. Själv lever jag med någon som funkar precis tvärtemot mig.

Jag säger såhär, var snäll mot dig själv. Sätt inte upp regler och löften om att gå ner 10 kg, träna flera gånger i veckan, aldrig mer äta godis osv.

Varje år i januari blir det fullt på gymmet, alla ska bli kvitt sitt dåliga samvete och bli en "bättre människa"...
För hur många håller det året ut?

Om man istället säger att 2014 ska jag vara snäll mot mig själv. Det inkluderar så mycket. Träna, äta bra, göra roliga saker, vila.. Jaaa allt det är saker som du säkert mår bra av.

Mitt mål kommer bli att våga mer och tro på mig själv. Då tänker jag främst på arbeten. Eftersom jag blir klar med mina kurser snart så blir det en stor prövning att hitta ett jobb. Inget kommer gratis och jag måste våga ta för mig.

Ofta på våra nyårsfiranden brukar vi prata om vad som varit bäst/sämst under året, vad man önskar under kommande år. Så himla kul och intressant att höra vad andra har gjort och vill göra. Åå kommer sakna det imorgon * tycker jätte stund om mig själv*

Så Tänk över vad du vill och ha rimliga krav. Det är vi själva som är den enda som kan förändra. Du måste ta tag i det.
Jag önskar dig ett gott nytt år!!

Ändrade planer..

Go kväll! Hur mår ni? Förr oss har planerna inför morgondagens fest blivit ändrade. Ett av barnen har fått ögon inflammation så då vågar vi inte riskera att Nobelle smittas. Hade varit skillnad om de varit äldre men i den här åldern så ska allt petas och smakas på och de skulle vara svårt att hålla den isär.

Så nu ska jag leta nyårs mat. Zebban vill ha hemmagjord pizza men jag vill göra tre rätters. Blir nog något med räkor till förrätt och lövbiff till huvudrätt. Hittade ett recept på potatisrullar, såg gott ut! Potatis i smördeg...

På nyår brukar vi göra en rätt var plus grillning på dagen och brunsch dagen efter så jag har inte kollat alls på mat eftersom vi skulle gjort brunschen.... Smidigt va =)

Nu har nyårs smällare börjat och hundarna mår så dåligt av dem. Igår började det smälla sent på kvällen så det slutade med att jag fick sova på soffan med ting.. Nowa försvinner alltid snabbt in i badrummet.

Så ni som skjuter raketer och smällare, vare försiktiga och Tänk på alla vettskrämda djur.

Nu ska jag dyka ner bland recept.. Just det, började klä av grannen idag. Herregud va den barrar!! Så imon åker den ut.

Före och efter bild!

söndag 29 december 2013

Chokladtårta & dessert

Hej ! Allt bra? Inget solsidan ikväll, måste missat att det var sista avsnittet?! 

Belle fick en jättesöt väst i julklapp och hon är så fin i den. Imorgon måste det inhandlas strumpbyxor till nyårsafton. Är det fest så är det!


Jag kom hem från ett kalas för en stund sedan. Firade siss och mamma. Mycket trevligt! Igår var jag ute *håll i hatten* -på Krogen! haha, oooj så länge sedan jag var det men så roligt. Njöt av att få ha lite folk omkring mig och umgås med fina Bella.

Det blir ensamt att plugga på distans när jag sitter hemma så jag tycker det är så skönt ibland med lite liv och rörelse runt mig. Vi drack goda drinkar och dansade. Minns inte sist jag gjorde det. Gott för själen men lite värre för huvudet idag. Hehe. Haft ett lätt illamående som hängt i men det var det tusan värt!

Var i stallet idag och det gjorde susen att få komma ut i skogen med fågelkvitter, lite lite solsken och frisk luft. Lilla sessan (hästen) var superpigg och det var en riktigt härlig ritt. Är skötare den här veckan åt min kompis, dotters häst. 
Så mysigt och jag älskar att åka upp och bara få andas in lukten och vara omgiven av hästarna. saknar...

Jag pratar alltid så mycket med djur och jag minns det som att jag alltid har gjort det. Ibland tänker jag att de runtomkring mig måste undra men jag kan inte låta bli. När jag är i stallet eller med hundarna både hemma och ute så pratar jag på för fullt. 

Priscilla hade lite "fotbad" när jag kom upp i hagen, som tur var lyckades jag locka henne till mig med hjälp av en morot så jag slapp "hoppa i"..
Fy vilket slabb det är där uppe så idag var jag redo med gummistövlar när jag skulle hämta henne i geggpölen.


Tänkte tipsa om min lilla flik i kolumnen till höger "dessert", där finns några nyårstips på efterrätt. Imorgon har jag en beställning på en smarrig chokladtårta med hallon, chokladkräm och fudge om det är någon mer som vill beställa till nyårsafton!

(bild lånad av "bakverk&fikastunder")

Önskar dig en trevlig kväll!
 

fredag 27 december 2013

Goda tilltugg för Nyårsfesten

God fortsättning måste jag önska er!
Jag tog några dagars bloggpaus.. Har försökt de här dagarna att inte knappa på mobilen för mycket. Tycker det är så lätt att man "glömmer" att umgås och bara sitter med sin telefon. 

Jag har haft det jättebra över jul med massor av god mat, godis, klappar och umgänge. Så skönt att bara ta det lite lugnt och umgås. Det julen är för mig! Inte varit någon hysterisk juldags shopping eller utgång utan har sovit över i bankeryd och mest lekt med Bellis!



Jag har ätit julmats rester varje dag nu. Så gott!



Så roligt att hon blev nöjd med sina julklappar. Hon tittade verkligen noga vad hon fick i varje paket. Så tack snälla familj och vänner för jättefina och bra julklappar. 


En snowracer sätts ihop...Bara snön som saknas!

 Väldigt svårt att få min bestämda tjej att vara med på bild. Stora protester!



Har haft en sådan skön känsla dessa dagar. Jag har känt mig lycklig och väldigt tacksam. Det är så lätt att se vad andra har, vad andra gör och så vidare. Men de här dagarna har jag verkligen varit så glad och tacksam över att ha min familj. 


Ting var nog tröttast av alla.. >Jobbigt med julafton!
 
Lek

Nu börjar upptrappningen mot nyår. Tjoohoo. Jag älskar nyår. Lyssnade på en pod förra veckan där de dissade nyår hårt, att det är överskattat och bara en massa press. Så känner inte jag. Men det är klart man upplever det olika men jag gillar festligheten. Jag känner inte speciellt mycket press på att det ska vara tipp topp.

Klart man ska laga mat som man gillar, det behöver inte vara dyrt och avancerat. Ha på sig kläder man tycker om själv. Jag älskar ju glitter och sådant så för mig är det superkul men det är väl inget tvång?
Umgås med dem du vill umgås med. Varför ska man känna sig utanför om man vill vara hemma?
Hör att många nästan ursäktar sig om de har bestämt att "bara vara hemma". Gör det Du vill och gör nyår till din!

Här kommer två tilltugg som min syster gjorde under julhelgen. Supergoda! Går att förbereda i förväg, gärna dagen innan.
Ha dem till drinken eller som förrätt. Mumma!

- Pepparkakor med Bresse Bleu och fikonmarmelad
250 g torkade fikon
2,5 dl rödvin
1 dl råsocker
75 g cashewnötter

Skär fikonen i små delar. Hacka cashewnötterna. Blanda ihop alla ingredienser och sjud 10 – 15 minuter. Låt kallna. 

Servera i en skål tillsammans med pepparkakor och en bit mogen Bresse Bleu.

Eller lägg upp pepparkakor med en bit ost och en rejäl klick marmelad på!




- Ädelostrulle med pepparkakssmulor och glöggpäron
150 g ädelost
2 st päron
2 dl vit glögg
2 msk socker
4 st pepparkakor
Färsk oregano eller annan ört till garnering

Rulla osten i plastfolie till en rulle, ca 20 cm lång. Du får "gegga" ihop den så den blir fast så den håller ihop när du skär den senare.
 Skala, kärna ur och skär päronet i klyftor. Koka päronklyftorna i glögg och socker i en kastrull 10 min tills de är mjuka. Låt klyftorna svalna i lagen. Krossa pepparkakorna. Rulla ostrullen i smulorna. Skär den i små bitar. Toppa med päronklyftorna och oregano.








 Hoppas du har haft några sköna dagar!


tisdag 24 december 2013

Julafton

God morgon och god jul!!! Va härligt.

Jag vill bara önska dig en riktigt fin dag. Njut och umgås med dina nära och kära.

Många kramar♥

måndag 23 december 2013

Lyckad fudge & barrande gran..

Hej fina läsare! Hoppas du har en trevlig uppesittarkväll? Visst är det lite roligt att det kallas så. Spelar du bingolotto?
Jag har gjort lite på min engelska. Gud så skönt att nästa vara klar med den och kunna kopppla bort det nu över juldagarna !
Tur mitt hjärta är bra på engelska :P

Jag lyckades med en fudge idag. Tycker det är riktigt klurigt att lyckas med. Den ska bli mjukare än en kola men ändå fast. Igår bara smulades hela smeten sönder och det åkte rätt ner i soporna. Men idag ĺyckades jag att få den mjuk och lagom i konsistens. Så testa detta!

1,5 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad, gärna smaksatt

Förbered en form med ett bakplåtspapper. En liten form ska det vara.
Koka upp allt utan chokladen. Jag tog en 5 liters kastrull, tjockbottnad. Koka upp smeten och låt den puttra. Det stod 20-30 min i receptet men min var klar efter ca 10 min. Den ska inte koka till samma temperatur som en kola men nånstans till 118-120 grader. Ta ett glas med kallt vatten och häll i lite smet. Blir den fast utan att det går att forma en kula är den klar.. Rör i chokladen och rör tills det blir spår av skeden/gaffeln.
Häll upp i formen och låt svalna. Skär den i bitar innan den har stelnart helt så får du fina rutor som inte är spruckna. Förvara i kylskåp.


Jaaa såhär ser det ut nästan hela tiden på vårt golv hemma nu... Förutom de få minuterna efter jag har dammsugit. Då är det barrfritt en stund.


Belle tjöt av förtjusning av allt barr och tyckte det var jättespännande med så mycket på golvet.

Önskar dig en fin kväll! Gooooo'Jul

Husmors knep..

Hej! Hur är det? Hos mig låter det, athjoo. Athjoo mest hela tiden. Vaknade dunderförkyld. Men är glad att det inte var värre. Jag tänker då inte låta någon förkylning stoppa  min jul :-P

Jag ska slå in klapparna i kväll. Mysigt med det sista! Var ute och panik letade en sak till Bellis idag men hittade tyvärr inte det jag sökte. Oh nej jag var inte ensam på vägarna. He He. Lite komiskt att alla är så sent ute !

Herregud vilken resa jag och Belle hade i blomsteraffären. Pjuu riktigt tålamods prövande. Tittar bort två sek, då har hon totalt förstört blommorna i korgen och på golvet är bara en stor jordhög... Eehh pinsamt!

Sen hittar hon nått litet släp som hon drar runt i hela affären. Ha ha. Shit va de lät.

Hör något som trillar, tittar bort. Då ligger en hög med tomtar på golvet. Asså jag beundrar barns kreativitet. Hittar alltid på något. Sådan energi. Gäller bara att det är personal som har lite överseende med småbarns påhitt ;-)

Måste tipsa om något vi har testat. Belle har haft hemsk hosta. Höll på i timmar på kvällen och natten. Läste att man kan klyfta en gul lök och lägga i en skål med lite vatten och ställa under sängen..

Hon hostade INGENTING den natten och inget nu i natt. Hur otroligt!?
Min bror skrattade högt men jag tror verkligen det fungerar. Lök innehåller många bra ämnen speciellt antioxidanter.

Man förlorar ju inget på att testa =)

Nä nu ska jag fortsätta mysa i soffan med lillfia.

Kram

söndag 22 december 2013

Dan före Dan före dopparedan

Go kväll!! Har ni haft en bra helg? Jag började på ett blogginlägg idag på förmiddagen men fick ingen tid att skriva färdigt.

Igår var jag på tjejkväll. Gud så trevligt!! Så nyttigt och behövligt att få tjata med tjejerna en hel kväll och bara umgås. Vi hade lite julskinka, bröd, köttbullar, Rödbetssallad, kex ock ost. Mums.

Det roliga är att jag har så mycket glögg hemma... Fråga mig inte varför men vi hat nog fem olika sorter (inte alltid en fördel att gilla och handla) så tjejerna har pratat om vem som fixar glögg..
Jag såklart, äntligen skulle det gå åt lite glögg, tar med två flaskor men hur bör det?

-eeeehhhm är det ingen av er som gillar glögg?
-näää, svarar de
-aahmen va Fan då! Ha ha ha.

Så mina flaskor fick snällt åka med hem igen. Glögg någon?
* nästaårblirdetmaxenflaska*

Åå så härligt med julafton i övermorgon! Thjiii. Imon blir det fix, fix,fix. Mysigt med det sista tycker jag.
Erkänner att det är sjukt lyxigt att bli bjuden på julmiddag. Tack tack mamma och pappa!!

Hoppas du mår väl och inte är tokstressad. Kom ihåg att det är vi själva som skapar alla måsten och mycket av allt är inte alltid det bättre.

Sov gott!

fredag 20 december 2013

Väldigt god glass

Hej Fredag! Grattis till er som nu gått på lite julsemester. Skönt! Känns som det har varit en stressig dag för många med shopping. Jag känner mig lite smått stressad för jag väntar på paket från posten. Sista leverans innan julafton blir på Måndag. Annars blir några julklappar försenade...NEJ!

Jag var bara tvungen att göra den här kanelglassen idag. Den är sååå god. Och lätt att göra. Kanske en efterrätt under julhelgen.?

2,5 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 tsk kanel
0,5 vaniljstång
4 äggulor
1 dl strösocker

Koka upp mjölk, grädde, kanel och delad och urskrapad vaniljstång i en tjockbottnad kastrull- Låt koka i ca 10 min.
Vispa äggulor och socker riktigt pösigt. Häll i den heta gräddmjölken i äggvispet under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och värm till första kokbubblan under vispning. Häll över i en skål och ställ i ett iskallt vattenbad.
Kör i glassmaskin när smeten kallnat. Fördela i små burkar så är det lättare när du ska ta en skål =)

(kanel gör så gräddmjölken blir tjock och får en lite märklig konsistens, inget konstigt med andra ord)

Har du ingen glassmaskin kan du givetvis frysa in smeten. Lägg plastfolie i en form och häll i smeten när den har svalnat lite.




Vi åt taco idag. Det är väl egentligen inget märkvärdigt men jag tycker det är såå gott. Och lagom liksom. Mycket grönsaker men ändå lite krämigt med gräddfil och tacosås. Knaprigt med tacoskal, perfekt kombo!

Lillan fick en glasskål som överraskning och blev jätteglad. 


Hoppas du har en bra fredagskväll. Kram

torsdag 19 december 2013

Nougatkulor -Min favorit

God dagens. Här sitter jag och avnjuter en kopp kaffe efter tvätt under hela förmiddagen, knäckkokning, träning och grötkokning. Nu följde jag tips om grädde och socker i gröten. Hoppas den blir god. Så gott till frukost tycker jag med risgrynsgröt.

Igår kväll blev det nougatkulor här hemma, eller mozartkulor kallas de också...undrar varför?
Min absoluta favorit. Godast med ljuschoklad tycker jag och mandelmassa, inte marsipan. Men allt är en smaksak ;)

Jag har lite beställningar på julgodis ni som sitter där ute och tänker att jag måste blivit tokig som bakar så mycket godis. haha. Ingen fara, allt är inte till mig *ler*

ca 30 st

150 g nougat
200 g mandelmassa
150 g choklad

Dela nougaten i små bitar och rulla lite lätt till kulor, lägg på en skärbräda och ställ in i frysen. Tryck ut plattor av mandelmassan. ta ut nougaten och fäst en mandelplatta runt varje kula, forma den runda. Ställ i frysen medan du smälter chokladen.
Jag gör i micron men det går lika bra i vattenbad, var försiktig bara så inget vatten kommer i chokladen.
Smält först hälften av chokladen och sen låter du resten smälta ner. <tillsätt ev en liten skvätt olja i.

(om chokladen blir väldigt tjock har den blivit för varm, värm därför aldrig på högsta effekt utan ta 50%) (blir den grynig har det kommit vatten i, tänk på ångan från vattenbadet kan blöta chokladen)

Doppa kulorna med hjälp av en gaffel och låt dem stelna på ett bakplåtspapper. Dekorera med strössel och ringla lite choklad på.


 Ha en härlig Torsdag! Kram

onsdag 18 december 2013

Smakrikt & sött julbröd

Go kväll. Snart en dag förbi. Jag bara njuter till fullo av all jul. Spelat jullåtar och bakat bröd idag. Det doftade så gott när brödet gräddades. Blandning av kanel, nejlika och ingefära. Inte fel alls.
Jag tycker om att "go all in" nu innan jul. Passa på att äta massor av lussebullar, godis och pynta med mycket blommor och glitter. Lyssna på mysiga låtar och tända ljus. 

Detta brödet är för dig som gillar söta bröd med mycket smak. Här är inget för den som tänker på kalorier, utan vi som vill ha ett saftigt bröd. Brödet kan lätt lura ögat eftersom det "ser nyttigt ut". Så tänk på det ni som köper bröd att det är inte alltid vad det ser ut att vara.
Men det här brödet är perfekt nu i juletid. Går snabbt att baka då det inte är någon jästid. Perfekt va ? =)

2 st

5 dl rågmjöl, grovt
7,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
1,5 tsk bikarbonat
2 msk apelsinmarmelad
3 dl ljus sirap
4 dl mjölk

Sätt ugnen på 200 grader "vanlig värme". Smörj två brödformar med smör.
Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke och sirap, marmelad och mjölk i en annan. Rör ihop dessa två och fördela smeten i formarna. Jämna ut och sätt in långt ner i ugnen. Grädda i ca 50 min. Låt svalna i handduk. Skiva upp och frys in det du inte äter samma dag. Väldigt gott med en skiva stark ost eller julskinka med senap. Mumma...



Dessa dagar har det varit sååå skönt att vara två föräldrar. Ska bli så skönt med lite juluppehåll för lillan på dagis då hon har haft några tuffa dagar nu känslomässigt. Det är upp-o-ner, ner-o-upp med snabba vändningar. Därför är det jättebra när Zebban kommer hem från jobbet så får hon lite ny energi och han har gott tålamod när mitt börjar ta slut.

Jag beundrar verkligen alla ensamstående föräldrar. Som inte har någon att "byta av med" när tålomodet börjar tryta och orken är slut. Små människor har väldigt stora känslor och man blir förvånad ibland och undrar hur det kan komma så mycket ur en så liten kropp.

Det känns ibland som att det är helt förbjudet att säga att det är jobbigt att vara förälder, att det ska inte sägas högt. Men lika väl som jag kan gråta av lycka över min fantastiska flicka kan jag även gråta av frustration ibland när man jag känner att jag inte räcker till...när det rinner över.
Detta har aldrig något med min kärlek till min dotter att göra utan bara helt mänskligt. 

<Vi underhöll oss i alla fall med att leka med vatten. Hon älskar det och jag städar gärna upp det just för att få se henne ha så roligt en stund.


<Men visst kan lilla tomten hjälpa till och torka upp också..
 
Och här är hon på väg att stoppa in trasan i munnen.... Gaaaah så äckligt. Inte konstigt de är sjuka så ofta när de smakar på ALLT!

Hoppas du mår bra och inte känner dej för stressad med julfix. Allt ordnar sig!

Citronknäck med pistagenötter

Hej Onsdag! Nu tuffar det på mot jul, härligt. Var och handlade innan och det slår mig alltid hur mycket vi äter på högtider. Jag tycker det hör till och mat är verkligen en av njutningarna här i livet. Nu har inte jag ätit något julbord än som många har.. En bloggare jag följer är nog inne på sitt 4 eller 5 redan ?
Så jag längtar till julafton nu.. Mums. 
Brukar ni äta jullunch eller julbord senare på dagen? Gillar att höra om olika familjers traditioner. För oss blir det alltid vid lunch och senare efterrätt och sen rullar det på med julgodis, choklad och allt gott som ska finnas på jul!

Jag gillar citron i bakverk. Alltid gott så dessa knäck med citron och salta pistagenötter faller mig väldigt väl i smaken. 

ca 60 st

2 dl grädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 msk smör
1-2 msk finrivet citronsmak ( beroende på hur stark smak du vill ha )
1 dl pistagenötter, hackade och rostade
flingsalt

Koka upp grädde, socker, sirap och smör i en stor tjockbottnad kastrull. Låt koka på medelhög värme och rör inte om så mycket. När smeten är tjock och det är stora bubblor och den visar 122 grader är den färdig. Dra av från plattan och låt stå i 5 min. Tillsätt finrivet citronskal OBS. bara det gula! och nötterna. Fördela i knäckformar och toppa med lite flingsalt.
Förvaras i kylskåp, gärna i glasburk. Går att frysa.

(lånad bild av matklubben)

Nehe back to englishclass. Stavas det så? haha usch så dålig jag är.. Plugg plugg. Ha en skön dag.



tisdag 17 december 2013

Väldigt goda valnötsfrallor & kristyr

Hej på er. Hoppas det är bra med er? Jag har pysslat lite med kristyr. Är det något jag gillar med julen så är det alla fantastiska dofter. Älskar lukten av gran, hyacinter, glögg, saffran och pepparkakor. Så jag tänkte hänga upp pepparkakor och granen för att sprida lite god pepparkaka. Kristyr är riktigt roligt att dekorera med OM du gör den fast.
Inte roligt när den rinner ut och aldrig torkar osv. SÅ noga med den så går det på räls sen !

Detta är ett väldigt bra sätt att öva sin spritsteknik ni som gillar att dekorera tårtor osv..


Det räcker långt om du ska göra endast på pepparkakor så börja med en halv sats. Äggvitan gör att den stelnar bra och blir hård. Den får en glansig färg.

4 dl florsocker
1 äggvita
1 tsk ättiksprit

Rör ihop allt och tillsätt ev mer florsocker. Äggvitor kan ju vara olika stora men det ska bli spår av skeden när du rör och den ska kännas tjock. Använd spritspåse eller ta en plastpåse och gör ett litet hål i.

(om du ska ha snöre i pepparkakorna tycker jag det är smidigast att sätta i det först)



Ett väldigt gott bröd blev det förra veckan. Älskar valnötter och detta blev så saftigt. Är creme fraiche i och det har jag aldrig haft innan. Spännande!!
Ni måste baka detta.. eller beställa av mig *blink*

ca 20 st

4 dl creme fraiche 34%
4 dl kokande vatten
50 g jäst
2 msk honung
2 tsk salt
ca 16-18 dl siktat dinkelmjöl
150 valnötter
1 dl torkade tranbär (valfritt)

1 ägg till pensling

Koka upp vatten och blanda ihop det med creme fraiche. Låt svalna till fingervarmt, 37 grader.
Rör ut jästen med vätskan och tillsätt honung och salt. Häll i mjölet och låt degen knådas ca 8 min.
Häll i valnötter och tranbär. Låt det blandas ner. Jäs under bakduk ca 40 min.

Ta upp degen och dela den i ca 20 bitar. Forma dem runda och lägg på 2 plåtar. Jäs övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader varmluft i god tid ( 250 vanlig)
Pensla bullarna med uppvispat ägg och sätt in i ugnen, en plåt i taget. Sänk till 200 respektiva 225 grader och grädda i 15 min. Svalna under bakduk. 


Imorgon blir det mer julgodis recept så håll utkik. Med pistachnötter och nougat :P


måndag 16 december 2013

Julvörtlimpa

Goḱväll! Hur går det i julbaket? Jag har lite godis till som jag vill testa och några bröd skulle vara kul att hinna med. I helgen gjorde jag ett vörtbröd med julmust  och mörk öl. Frys in det snabbt efter det är bakat och ta fram när du ska äta eftersom det inte är några konserveringsmedel i håller det inte på samma sätt som butiksköpt. God och kryddig smak!

3 limpor

50 g smör
33 cl julmust
33 cl mörkt julöl
0,5 dl mörk sirap
2 st jäst, 100g
3 dl russin
1,5 msk salt
2 msk pomeransskal malda
1 msk malen ingefära
1 tsk nejlika
20-22 dl rågsikt

kallt kaffe till pensling

Smält smör och tillsätt must, öl och sirap. Rör ut jästen med vätskan i en degbunke och tillsätt salt och kryddor. Häll i mjölet. Låt degen arbetas ca 10 min. den ska inte vara för torr utan hellre lite, lite kladdig. Häll i russin och låt det blandas runt. Jäs under bakduk ca 1 timme.

Ta upp degen på bordet och dela i 3 bitar. Baka ut till tre limpor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30-40 min. Sätt på ugnen 250 grader i god tid.
Snitta brödet med en vass kniv och pensla det med kallt kaffe, sätt in det i ugnen och sänk värmen till 200 grader (vanlig ugn, sänk mer om du har på varmluft)
Grädda i ca 40 min i nedre delen. 

 Tyvärr inga russin i mina...


 Gjorde flätor på Bellis idag. Så mysigt. Jag gillar allt tjej "pyssel". Längtar till hon kan ha lite nagellack också.. thihi.
Försökte få på henne en klänning i helgen men icke. -Vill inte bli någon tjatmamma heller. Lite egna val kan hon allt få ha.

Idag på dagis fick de frågan vad de önskar sig i julklapp. Någon svarade en leksak och en annan godis. Belle sa:
-En banan!

Nästan så man vill slå in en banan. Hon vill verkligen ha de. Sötis*
mer sånna julklappar. 

Trevlig kväll !

Salt lakritskola

Hej Måndag! Va härligt va ? Tänk, snart 1 vecka till julafton. Och lite julledighet för många. Skönt det! Jag öppnade min engelska kurs idag.. Så komiskt för jag blev besviken när jag såg att kursinstruktionerna stod på engelska.. haha.

Jag var och sprang uppe i Axamo innan med Ting. Sprang förbi en gubbe som stannade mig. Han hade en collie med sig och berättade att förra veckan blev hans hund överfallen av en "monsterhund" som han uttryckte det. Ägaren hade den lös och den kom i full fart och hoppade på hans hund.

Nu var den här gubben stark och lyckades slita bort hunden och "slänga iväg" den. Men han sa att hade det vart min, och pekade på Ting, hade hon vart död nu. Asså så otäckt. Ska man inte ens vara säker när man är ute med sin hund i ett stort motionsspår. Är så fruktansvärt med hundägare som inte klarar av sina hundar och till och med hetsar dem till att bli aggressiva och farliga. Idioter.

Jag var tacksam att han varnade mig och hälsar till er andra hundägare att vara vaksamma i spåret.
(om sådant händer ska man ta hundägarens namn och anmäla tycker jag)

Men nu till något roligare....och godare. Jag älskar lakrits och dessa kolor blev supergoda och salta! Gott till allt julgodis som bara är sött, sött, sött.

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 dl turkiskpeppar karameller
flingsalt

Stöt karamellerna i en mortel och lägg godissmulorna i en stor, tjockbottnad kastrull med de andra ingredienserna utom saltet. Koka upp under omrörning och koka kolan kraftigt på medelvärme till 120-125 grader. Min blev strax över 125 grader och lite för hård tyvärr så passa temperaturen!
-Förbered en form med ett bakplåtspapper i.
Häll upp kolasmeten i formen, strö lite flingsalt på och låt den svalna. Efter ca 1 timme tyckte jag att den var lagom att skära upp. (går att ställa den i kylen också såklart men då är risken att den stelnar för mycket innan man skurit upp den)

Packa in dem i papper och förvara i tätburk i kylskåpet. Mumma!

(när den kokas är den läbbigt grön men får en fin mörk färg när den har kokat klart!)



Det är så roligt för Belle har börjat säga -Eller, nu efter många meningar.
-Ska vi äta fjukost nu, elle?
-Är det dagis idag, elle?
-Kommer du då mamma, elle?

Låter så kaxigt men samtidigt sååå gulligt. Märkligt hur de snappar upp vissa ord och sätter in dem i meningar!

Ha en riktigt härlig Måndag!

söndag 15 december 2013

Gottit Godis

Hej Söndag! Hoppas du har en bra helg och inte stressar allt för mycket med julklappsjakt. Känns som det small till den här helgen då alla ska ut och trängas. Jag är i alla fall klar och det känns riktigt gott. Kanske blir något mer till lillan men vi får se!

Igår hade vi en trevlig eftermiddag med några vänner på besök. <Jag hade dukat upp med bröd, skinka, lussebullar, pepparkakor, glögg och godis. Enkelt och gott.
Köpte julskinka igår och hade tänkt att köpa 2 hg i delikatessdisken för det är bara jag som gillar skinka i den här familjen och när jag tittar på skinkor har de varit på minst 2 KILO. Liiiiiite väl mycket. Så när jag var på konsum igår "sprang jag på" en sååååå söt liten klump på 1 kilo. JA! perfekt verkligen. Väldigt bra. Så den griljerades med senap/äggula/ströbröd och avnjöts på surdegsbröd. MUMS!


Rörde ihop ett väldigt gott godis också som är sött och salt. Rocky road kanske du har hört talas om? Går att variera massor med klassikern är med marschmallow, jordnötter och dumle men pistaschnötter och andra kolor är supergott det med.

Extra lyxig blir den om du köper 70% kvalitetschoklad men känner man att det är aningen dyrt tycker jag absolut det funkar med mörk bakchoklad. De kör jag med! Tänk på att det ska stå choklad på och inte block.

400 g mörk choklad
2 dl mini marschmallow eller stora som du klipper i bitar
2 dl jordnötter, salta
1 påse dumlekola

Hacka chokladen fint och smält hälften av den i en skål i micron, tänk på att röra om ofta. Häll i resten av chokladen och rör tills den smält.
Klipp dumlen på mitten och häll i den, marschmallows och nötter i chokladen. Bred ut smeten på en bricka med bakplåtspapper. Strö några jordnötter över och låt stelna en stund i kylen.
Dela i bitar och förvaras i kylen. Yummi.


Ha en fin Söndag!

lördag 14 december 2013

Musikhjälpen

God lördag!! Jag mår bra. Tjoho va härligt. Så idag blir det Glöggmys i eftermiddag med några vänner.

Har ni hört att de är musikhjälpen nu i p3 och svt? Man samlar in pengar för att alla kvinnor ska överleva sin graviditet och förlossning. I Sverige har vi det så bra med mödrahälsovård och utbildade barnmorskor på förlossningen men i vissa delar i världen finns inte detta.

Osäkra aborter och förlossningar leder till att tusentals kvinnor dör. Så ge en peng och va med i kampen!

Väldigt bra initiativ och visst känns det bättre att kunna hjälpa andra. 50 kr räcker väldigt långt. Så små summor är lika viktiga!

Sarah, Kodjo och Emma bor i en glasbur i Göteborg i en vecka för att sända radio och dra in pengar. De spelar önskelåtar dygnet runt med all sorts musik. Kolla på svt play!

Ha nu en underbar lördag!!

fredag 13 december 2013

Saftigt yoghurtbröd

Äntligen fredag och helg! För oss i alla fall. Tyvärr har min fredag börjat dåligt. Är det inte konstigt med oss människor att det är först när vi inte är friska som vi fattar hur bra vi har det annars ? Helt galet ju.
Jag skulle plugga hela kvällen igår men jag blev sååååå illamående. Ni vet när det står en upp i halsen och man känner -Nu måste jag spy! Och så kände jag hela natten.
Petade i mig lite frukost och gjorde mitt matteprov FY vad svårt... ångest ja!!!

Nu känner jag mig lite bättre men illamåendet finns i bakgrunden. Och NEJ jag är inte gravid. Varrför är det den första frågan man som tjej får när man mår illa. Zebban sa direkt: -Du är inte gravid?
Har som frossa också.. usch så tråkigt.

Nä vad jag gnäller. Slutar vi där! Hoppas ni mår bra och har fått avnjuta något luciatåg! Jag längtar redan tills Belles lucia på högstadiet.. Haha långt dit men jag minns än hur mysigt jag tyckte det var att gå på mina syskons lucia.



Jag fick ett brödrecept av en kompis. Hon bjöd på det i helgen och det brödet var så saftigt. Mums- Det är svårt att efterlikna någon annans bakkonst men jag tyckte ändå mitt blev gott. :P
Ingen jäsning så perfekt under stressiga juldagar.

2 bröd

1 liter yoghurt
2 dl sirap, ljus eller mörk
4 3/4 dl vetemjöl
1 dl rågsikt
2 dl rågmjöl
1 1/4 dl grahamsmjöl
2 1/4 dl rågkross
1 dl vetekli
1 msk brödkryddor
1 msk bikarbonat
2 tsk salt

Sätt ugnen på 225 grader "vanlig värme". Rör ihop alla torra ingredienser i en stor bunke och yoghurt och sirap i en annan. Blanda sen ihop dessa två och fördela i två smorda brödformar.
Grädda brödet i 10 min, sänk värmen till 175 och grädda i 50-60 min. Det torkar till sig över natten.
Linda in i en bakduk och låt ligga tills nästa dag. Skiva upp och frys in. '


Var och köpte en stol till Bellis på Ikea. Det är en av hennes favorit lekplatser... Ja hon tror att barnavdelningen är en lekplats och det blir ofta tårar när man ska gå därifrån.
Oj vad mycket folk det var där. Alla skulle äta julbord för 99kr så vi fick vänta ett tag på ett bord att fika vid.



Trevligt fredagsmyyyyyyys nu. Pizza och chips ? Hehe. Kram

torsdag 12 december 2013

Min godaste knäck

Hej Hej! Allt väl? Snart Fredag. Härligt det. Jag är lite besviken för jag missar tjejmyskvällen. Men måste verkligen plugga så jag får skylla mig själv att jag inte pluggat mer innan. Är klart värt det om jag klarar provet imorgon.

Här kommer ett recept på väldigt god knäck. Med vanilj och honung. Mmmm..

0,5 vaniljstång
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
2 msk honung
50 g smör

Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg stång+frön samt resten av ingredienserna i en stor tjockbottnad kastrull- Koka upp och rör om. Låt koka på medelvärme till 125 grader utan omrörning. Förbered knäckformar på en bricka. Skeda upp smeten (märkte att den här knäcken med honung inte stelnar lika snabbt så det var lättare att fördela den i formar) Förvaras i kylskåp och från småätande familjemedlemmar *blink*



Testar ett nytt brödrecept idag med valnötter. Degen kändes väldigt mjuk och smidig så jag tror de kommer bli saftiga bullar. Ni får recept imorgon =)

Haft en ganska tuff eftermiddag med en trött tjej och Zebban är på träning så det var lite att "rodda med" när middag ska lagas och lillan är ledsen och vill bli buren. Lite kaos sådär men sen när man sätter sig och ska äta och lugnet infinner sig så försvinner allt det jobbiga och den stunden är outbytbar. Ni föräldrar förstår säkert vad jag menar. Mysiga stunder kör över alla andra händelser och man gör vad som helst för att få vara med sitt barn. Så stor kärlek.

Trevlig kväll där ute. Kram